Welkom bij de Minor Programmeren!

Versie: lente 2025. Dit is de informatie voor studenten die beginnen bij Programmeren 1 en/of Programmeren 2, en niet de hele minor in één semester gaan volgen.

De komende maanden gaan we hard aan de slag om jou te leren zelfstandig programmeerproblemen op te lossen, kleine visualisaties te maken, en tools voor je eigen onderzoek te bouwen. Je gaat ook kennis maken met een heleboel bestaande tools, technieken, talen en theorieën die je nodig hebt om succesvol (mee) te werken aan grotere programma’s.

Als je de hele minor doet heb je een hoop kennis opgebouwd waarmee je zelfstandig kunt verder leren, bijvoorbeeld met een online cursus machine learning, een schakelprogramma voor een master, vakken uit de bachelor informatica, of technische trainingen om computationele technieken toe te passen in je eigen vakgebied.

In dit document vind je praktische informatie over de minor en over regels die wij belangrijk vinden. Let op: het gaat er bij ons nogal anders aan toe dan bij andere opleidingen.

Bron: What is code? van Paul Ford. Lees dat essay!

Wat kun je verwachten komende tijd? Heel veel zelf programmeren, dat staat op nummer één. Daarnaast geven we je elke week weer kleine stukjes informatica om over na te denken, zodat je een goede basis in de theorie hebt. En ook heel belangrijk: begeleiding van ervaren programmeurs, studenten en docenten.

We hopen jullie allemaal te spreken in de eerste weken van de minor, maar mocht je nu al even iets willen toelichten stuur dan gerust een mailtje naar help@mprog.nl. We nemen dan snel contact met je op.

Geen paniek! In de komende tijd zul je merken dat bij de minor studenten rondlopen met méér en met minder ervaring. Dat is heel mooi, want dan kunnen we van elkaar leren, en bovendien hebben we opdrachten op niveau voor elk van deze studenten. Maar voel je niet geïntimideerd, dat is veel belangrijker. Iedereen komt hier om iets te leren, en je gaat heel ver komen, verder dan je misschien zou denken. Daarnaast is de aandacht van de staf vol gericht op studenten die nog geen ervaring hebben. Dat zijn onze belangrijkste studenten, die nog veel te leren hebben.

Introductie


Lab42, Science Park  900, Amsterdam

Op de eerste dag, maandag 3 februari, komen we ‘s ochtends om 9:45 bijeen in Lab42 voor het inleidende college (lokaal L0.09 op de begane grond). Zoals je misschien al weet, gebruiken we veel videomateriaal, en tijdens deze bijeenkomst tonen we de eerste fragmenten uit de colleges van Harvard. Daarna ga je meteen aan de slag op het Science Park, dus neem je opgeladen laptop mee!

De hele introductie duurt tot 16 uur maar als parttime-student kun je een flink deel ook thuis doen. Wil je maandag meedoen, zorg dan dat je er om 9:45 bent.

Kun je niet aanwezig zijn? Dan ontvang je in de loop van die dag (niet vooraf!) een link naar een videocollege en meer informatie over de opdrachten van de eerste week. We verwachten je tijdens de week op een aantal momenten aanwezig kunt zijn om hier aan te werken en een goede start te maken. De indeling is flexibel, dus je kunt het zelf plannen in combinatie met een ander vak!

Wat ga je doen?

Je begint bij Programmeren 1. In dat vak ga je aan de slag met de absolute beginselen van het programmeren. We doen dat op een ambitieus niveau, maar met een hoop begeleiding. In de tweede periode kun je door met Programmeren 2, en in het volgende semester kun je dan ook nog de resterende drie vakken van de minor volgen.

Verwachtingen

Hier proberen we een overzicht te geven van de belangrijkste verwachtingen die we van jou hebben, maar ook van wat je van ons kunt verwachten.

Wat we van jou verwachten

Je hebt géén voorkennis nodig. Er zijn altijd studenten die al eens geprogrammeerd hebben, en die hebben het in het begin natuurlijk iets makkelijker, maar ons programma is ingericht op volledig onervaren studenten, en die krijgen verreweg de meeste aandacht.

Je belangrijkste activiteit is héél veel programmeren, en we verwachten dus ook dat je dit doet. Leren programmeren kost heel veel tijd, en je zult waarschijnlijk meer uren maken dan je gewend bent van andere vakken. Maar zonder deze oefening kom je niet vooruit!

Om de frustratie te beperken, en om te kunnen zien dat jij je eigen werk doet, willen we dat je de tijd ervoor reserveert en laat zien dat je actief bezig bent. Dit is geen minor om alles in je eentje gaan zitten doen, dus veel contact met medestudenten en assistenten is essentieel.

Nu je toch zoveel aanwezig bent, vinden we het ook heel belangrijk dat je openstaat voor vragen van je medestudenten en dat je zelf regelmatig de mensen om je heen om hulp vraagt. Natuurlijk is het niet de bedoeling om elkaar de hele opdracht voor te zeggen, maar als je veel discussieert over de opdracht en je ideeën voor oplossingen, dan help je elkaar enorm verder!

We vragen van jou een actieve bemoeienis met je eigen voortgang. Zorg dat je goed bijhoudt waar je staat en wat je nog moet doen, en neem bij vragen en problemen meteen contact op. De docenten bereik je via help@mprog.nl.

Om het allemaal een beetje soepel te laten verlopen verwachten we dat je alle mededelingen op de websites én alle mededelingen in je e-mail goed bijhoudt. Dat je dit document aan het lezen bent is al een goed begin!

Wat je van ons mag verwachten

Omdat we vragen dat jij doorlopend met het vak bezig bent, willen we ook dat dat zin heeft. Natuurlijk is het essentieel dat je met je medestudenten discussieert en overlegt over de opdrachten en de stof, maar je mag ook verwachten dat wij voor jou beschikbaar zijn en je terzijde staan. Dat betekent dat er dagelijks assistentie beschikbaar is om je nét even die drempel over te helpen of een moeilijke vraag door te spreken.

We verwachten van jou een actieve houding, maar zeker in de inleidende vakken is het fijn als je een persoonlijk aanspreekpunt hebt. Je mag dus altijd een mail sturen naar de docenten via help@mprog.nl en om een afspraak vragen. Ze lopen ook regelmatig rond. Daarnaast zijn er zeer ervaren assistenten die je bijstaan op het moment dat je er echt even niet meer uitkomt.

Om goed te leren van je eigen “fouten”, mag je van ons verwachten dat je genoeg feedback krijgt. We kijken je werk elke week na en geven je dan ideeën om het beter te doen. Krijg je niet genoeg feedback, of wil je meer horen over een specifiek onderwerp? Gewoon vragen!

Praktische zaken

Locatie

Alle colleges vinden plaats op het Science Park in Amsterdam. Ons nieuwe gebouw “Lab42” heeft huisnummer 900, en onze vaste lokalen vind je op de begane grond. Enkele tentamens vinden plaats in één van de speciale tentamenzalen aan de randen van Amsterdam.

E-mail

Wij sturen veel mededelingen per e-mail rond. Als je een adres van Hotmail/Outlook/Live hebt, dan is de kans heel groot dat sommige van de mededelingen in je SPAM terecht komen. Je moet er zelf voor zorgdragen dat je deze e-mails niet mist. De beste remedie is om de mails consequent als “niet spam” te markeren. De ervaring leert dat Outlook hier na een tijdje naar luistert.

Roosters

Je moet zelf een goed werkritme vinden voor het maken van de opdrachten en het kijken van de videocolleges. Daarvoor kom je minstens twee dagdelen werken in Lab42, te kiezen uit:

Zorg dat je je aanmeldt bij de docenten/assistenten zodat je aanwezigheid geregistreerd kan worden.

Daarbij zijn er voortgangsgesprekken met een docent. De indeling wordt rond de start van de minor gemaakt. We maken je tijdens de gesprekken wegwijs en we tekenen opdrachten af. Als je in de knel komt of planningsproblemen hebt, dan is dat de plek om het te bespreken.

Heb je nu al bespreekpunten, wacht dan niet het eerste gesprek af maar mail help@mprog.nl.

Tentamens

Programmeren 1, Datarepresentaties, en Programmeren 2 hebben elk een afsluitend tentamen. Met het halen van het tentamen krijg je toegang tot het volgende vak van de minor. De precieze data worden op een later moment bekend gemaakt en staan nog niet goed in het rooster.

Benodigdheden

Website

Alle cursusmaterialen zullen via een website beschikbaar worden gesteld; bij aanvang van de cursus krijg je een linkje per mail! Er zal géén gebruik worden gemaakt van Blackboard of Canvas en onze cursussen zijn daar dan ook helemaal niet te vinden.

Benodigdheden

  1. Om mee te doen met de minor heb je een laptop nodig. Zo’n beetje elke laptop met 8GB intern geheugen voldoet (4GB is soms ook wel goed, je kunt het gerust proberen maar koop zeker geen nieuwe laptop met 4GB). Mac, Windows of Linux maakt niet uit.

  2. Je hoeft geen software op je laptop te installeren voor de start van de minor. Een webbrowser is voldoende.

  3. Je hoeft geen boeken te bestellen.

In noodgevallen hebben wij laptops te leen die niet geweldig zijn, maar waar je een heel eind mee komt. Stuur gerust een mail als je laptop onverhoopt kapot gaat.

Op zoek naar een goede of goedkope laptop? Kijk dan eens bij de onderwijswinkel van Apple en log in bij Surfspot voor een groot aanbod aan nieuwe en “opgeknapte” laptops.

Wil je een Apple-laptop kopen? Let dan op dat er een “M1”, “M2” of “M3”-chip in zit, dit zou er zeer duidelijk bij moeten staan.

Beperkingen

Heb je aanleg voor RSI, of een fysieke, auditieve of visuele beperking? Overleg dan even zodat je je werkplek bij ons zo goed mogelijk kunt inrichten. We kunnen dat zonder problemen ondersteunen. Daarnaast zijn alle videocolleges ondertiteld en zijn er lecture notes beschikbaar.

Heb je concentratieproblemen? Probeer dan uit welke plek voor jou het beste werkt (er zijn diverse opties in ons lab) en bespreek het met de docenten.

Heb je last van depressie, een angststoornis of andere dingen die je erg “in de weg” kunnen zitten? Laat het gerust weten en geef aan hoe het zich bij jou uit. We denken graag mee hoe je de minor in je dagelijkse ritme kan passen. We organiseren de minor met een vast, klein team, dus je hoeft niet steeds opnieuw je verhaal te vertellen.

Administratie

Programma aanpassen

Wil je toch nog aanpassingen doen in het minorprogramma waarvoor je bent ingeschreven? Stuur dan een bericht naar help@mprog.nl.

Inschrijving

Aan de hand van het stappenplan op https://www.proglab.nl/ weet je wat je moet doen om ingeschreven te raken. Lijkt er iets mis te gaan? Mail ons dan via help@mprog.nl.

Mocht je vragen hebben over je inschrijving bij de UvA als student (bijvoorbeeld als bijvakker), neem dan vroegtijdig contact op met de Student Service Desk, Roetersstraat 11, telefoon (020) 525 8080. Zij kunnen direct je status bekijken.

Voor bijvakkers: heb je je inschrijving en het “bewijs betaald collegegeld” helemaal geregeld, maar staat op Studielink niet dat je volledig ingeschreven bent bij de UvA? Stuur dan een screenshot van de status op Studielink naar help@mprog.nl en wij kijken hoe je het beste geholpen kunt worden.

Voorbereiding

Sommige studenten willen zich graag voorbereiden voor de minor, maar dat is niet de bedoeling! Wij gaan er vanuit dat je zonder ervaring binnenkomt en je laat “meevoeren” door onze videocolleges, opdrachten en toetsjes. Een leuke manier om toch nog wat te doen voordat we van start gaan, is het lezen van het essay “What is code,” zoals bovenaan deze pagina gelinkt. Uit dit artikel kun je een indruk krijgen van allerlei verschillende aspecten van het programmeren.

Kortom, we zien je snel. Tot in februari!